Foodbloggers zijn de nieuwe bekende chefs. In navolging van tal van andere foodies mocht Sanne van Rooij van Living The Vegan Life & Beauty Blends een kookboek uitbrengen. Een vegan kookboek om precies te zijn, dus een mooi moment om te gaan experimenteren met de vegan lifestyle.

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav maga-verslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test…

Easy Vegan van Sanne van Rooij

In een grijs verleden ben ik vegan geweest. Dat was in het pre-internet tijdperk waarin veganistisch eten echt een ontzettend stoffig imago had en informatie een stuk lastiger te vinden was. Veganistisch eten is spannender geworden, maar het opgeheven vingertje van mensen die plantaardig eten, wijst nog veel te vaak onverminderd de lucht in. Ja, ondertussen eet ik weer vlees. Bewust. Maar ik kan ook genieten van een goede veganistische maaltijd en ik kan nu ook betere keuzes maken voor mijn lichaam en milieu.

En dat vind ik nou zo leuk aan Easy Vegan. Als je minder vlees wilt gaan eten, biedt Sanne je de mogelijkheid dat te doen. Handvatten om iets plantaardiger te gaan leven zonder je te vertellen dat vlees de duivel is. Want dat is wat mij meestal enorm tegen de borst stuit. Sanne maakt veganistisch eten spannend en vrijblijvend: mooie kleuren op het bord, geen ingewikkelde ingrediënten en inderdaad makkelijk. Of het nou voor ontbijt (met smoothie of een pannenkoek) is, lunch, diner of hartige of zoete snacks tussendoor.

Easy Vegan van Sanne van Rooij

Wat heb ik gemaakt?

Bij ons stonden er twee soepen op tafel, gingen de crackers mee naar het werk, de falafel werd als avondmaal op de zondag verorberd en tijdens trainingsdagen gingen de kokossnackballetjes mee. Stuk voor stuk prima gerechten. Eerlijk is eerlijk: de meeste gerechten heb ik in een iets andere vorm al in een ander boek gezien. En toch had ik daar niet echt een probleem mee, omdat ze erg lekker waren. Vaak is de basis hetzelfde, maar dan met een twist. Enige kanttekening: de allergiewijzer bij ieder recept klopt niet altijd. De eindredactie heeft niet altijd zitten opletten.

Dus wat vond ik ervan? Origineel: niet echt. Wat ik al zei: de meeste recepten heb ik al een in een andere vorm in een ander boek gezien. Maar een prima verzameling van lekkere veganistische recepten, waarin Sanne je alle ruimte laat om te experimenteren met het plantaardige leven. De gerechten zijn smakelijk, niet stoffig en geven je ideeën hoe dierlijke producten uit gerechten te bannen zijn. De fotografie is bijzonder kleurrijk en uitnodigend.

Easy Vegan zal niet voor iedereen geschikt zijn, maar ben je nieuwsgierig naar iets meer plant in jouw eten, dan is het boek van Sanne zeker het bekijken waard.

Het recept van Sanne’s powerballs

Wat heb je nodig:

  • 10 medjoul dadels
  •  60 gram kokosrasp + extra als topping
  • 50 gram walnoten
  • 1 1/2 el rauwe cacao
  • 1/2 el kokosolie
  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng tot het een grote plakkende bal is
  2. Laat 10 minuten in de koelkast rusten.
  3. Rol er kleine balletjes van en rol deze door de kokosrasp.

Wij geven maar liefs twee boeken weg!

Meedoen is heel simpel, deel de post op Facebook of Instagram. De winnaar wordt 27 november bekend gemaakt!

Liefs,
Charlie & Kim