Vandaag het inspirerende verhaal van Sten van den Bedem en Sammy Salimian, beiden begin 30 en woonachtig in Amsterdam. Beide mannen zijn extreme perfectionisten, harde werkers, doorzetters en ze zijn mega ambitieus.

Een aantal weken terug openden ze de tweede zaak van hun succesvolle concept MOOK Pancakes.  Het geld hiervoor hadden ze door middel van crowdfunding bij elkaar gekregen en ik ging langs voor hun inspirerende verhaal.

Succesvol concept MOOK Pancakes gaat voor tweede zaak

Sten en Sammy zijn aan elkaar gekoppeld door een gezamenlijke vriend, Wouter (eigenaar restaurant Mossel & Gin in Amsterdam, ook een must go by the way!). Ze kenden elkaar niet, maar hadden meteen een klik. Sammy had de restaurant achtergrond, Sten de marketing/concept achtergrond. Dus waarom niet in het diepe stappen?

Yes, MOOK Pancakes was geboren en begin februari 2016 opende de eerste MOOK pancakes. En jawel, ongelooflijk maar waar, in september 2017 openden deze toppers gewoon al hun tweede zaak! Na de succesvolle crowdfundingcampagne voor de eerste zaak wisten Sten en Sammy ook dit keer het publiek in te schakelen voor financiering. Sten: “Uit eigen ervaring weten we hoe fijn het is om het financiële deel rechtstreeks te doen met mensen die persoonlijk bij je plannen zijn betrokken. Mensen die je iets gunnen en voor wie je graag alles doet om iets terug te kunnen geven.” Het crowdfunding streefbedrag voor de uitbreiding, in totaal € 120.000, werd binnen 9 dagen tijd bereikt.

Het idee van MOOK Pancakes is ontstaan doordat beide mannen een plek misten waar je lekkere, verrassende, gezonde pancakes (ze voegen geen zout/suiker toe aan het beslag) kon eten in een relaxte sfeer met oldschool hiphop muziek. Een plek waar je even kunt ontspannen in de drukke stad, een plek waar je kunt genieten. MOOK is afgeleid van ‘Mokum’, een oude bijnaam voor Amsterdam. Beiden waren ze op zoek naar een pakkende, stoere, korte en krachtige naam die mensen gemakkelijk kunnen onthouden.

Met een link naar onze geliefde stad

Voor het interieur houden de mannen van open ruimtes, met veel wit, planten en met een rauw randje door o.a. de hiphop fotografie van Ilja Meefout. Echt onwijs tof en uniek vind ik zelf. Iets wat hen onderscheidt van anderen, mede doordat ze alleen American pancakes en juices doen, altijd hiphop draaien en proberen innovatieve pancake combinaties te bedenken. Zo hebben ze bijvoorbeeld al sinds de opening een pancake combi ‘The Vegalicious‘ op de menukaart staan. Met gegrilde paprika, hummus, chilimix en olijfolie of de ‘G.O.O.D. Morning Deluxe‘ met Griekse joghurt, aardbei, granola, bramen en kaneel. En alsof dat nog niet genoeg is organiseren ze  sinds kort leuke hiphop gerelateerde events, waarvan deze maand de eerste edities zijn met o.a.: een Hip-Hop karaoke night en een oldschool Hip-Hop movie night. Hoe tof?

De meest favoriete pancakes blijven toch vaak de zoetere combinaties met vers fruit en Maple Syrup of huisgemaakte chocoladesaus. De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik helemaal verslaafd ben aan de pindakaas-banaan combi. Ik ga dan ook rollend naar huis wanneer ik weer eens op bezoek ben geweest.

Maar de mannen blijven dromen!

Beide mannen dromen ervan om de wereld te veroveren met meerdere filialen in wereldsteden als Londen, LA, Berlijn en NY. Degene die de kans krijgt deze inspirende mannen te ontmoeten weten gewoon dat dit gaat lukken, wat een passie en enthousiasme. Natuurlijk brengen kleine stapjes grote dingen, de volgende stap is een derde vestiging in Amsterdam. Dat doe je niet zomaar, de kwaliteit wil je natuurlijk hoog houden.

Mannen, ik vind jullie gewoon super tof. Ons eerste event samen was een groot succes en jullie geven mij altijd weer een energieboost en de motivatie om ook mijn dromen na te jagen. Ik denk dat 2018 heel wat moois voor ons gaat brengen, ik bedoel… Charlie en pancakes…

dromen najagen

Liefs,
Charlie