Mijn drie favoriete spelt pita's - Charlie's Kitchen

Mijn drie favoriete spelt pita’s

spelt pita's

Ik ben echt gek op de spelt pita’s van Albert Heijn. Daarom zette ik voor jullie mijn drie favoriete spelt pita’s op een rij.

Wie even op spelt zoekt op google, krijgt de indruk dat wij dit wonderproduct allemaal onmiddellijk in grote hoeveelheden moeten gaan inkopen. Spelt zou allerlei ziektes genezen, een echte superfood zijn, dat boordevol zit met vitaminen en andere waardevolle voedingsbestanddelen en dat alles volgens een enkeling ook nog eens met veel minder calorieën dan tarwe.

Maar hoe zit het dan echt?

Het grootste voordeel van spelt zit echter in de ‘remmende voorsprong‘ van tarwe. Tarwe is in West-Europa met grote afstand het populairste graangewas en dat geldt zeker ook voor Nederland. Er is daarom steeds meer onderzoek gedaan naar tarwerassen die voor landbouwers voordelig zijn. Denk dan vooral aan meer opbrengst. Hoe meer kilo’s gewas per vierkante meter en per maand, hoe beter de boer af is. En dus zijn de veredelaars aan het werk geweest om tarwe te ontwikkelen die sneller groeit en per korenaar méér en grotere korrels geeft. Dat is uitstekend gelukt.

Maar spelt is populair

De echte reden waarom je beter speltbrood dan tarwebrood kunt eten: uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de rassen tarwe die in Nederland geteeld worden aanzienlijk minder voedingsstoffen bevatten dan de oudere en minder rendabele rassen. Met name de hoeveelheid eiwitten blijft in deze ‘racetarwe’ heel ver achter. Je krijgt dus met basic tarwebrood aanzienlijk minder bouwstoffen binnen per calorie dan zo’n vijftig jaar geleden. En dat geldt óók voor de volkoren variant.

Maar er is nóg een goede reden

Speltbrood is ook voor de voedingsgiganten nauwelijks interessant. Het wordt dus vrijwel uitsluitend gebakken door goede bakkers, die niet alleen doorgaans minder broodverbeteraars en andere slechte toevoegingen door hun brooddeeg gooien, maar ook nog eens hun ambachtelijke vakmanschap meebrengen. Speltbrood is dus gewoon lékkerder. En dat is naast het gezondheidsvoordeel mooi meegenomen.

Terug naar mijn drie favoriete spelt pita’s

spelt pita's

Ik eet graag warm in de herfst/winter en daarbij ben ik dol op kaas! Laten nu alle pita’s met kaas zijn :D.

Spelt pita met mozzarella, homemade pesto en tomaatjes

Wat heb je nodig:
(voor 2 stuks)

 • 2 spelt pita’s
 • 2 el groene pesto
 • 4 cherrytomaatjes
 • 1 bol mozzarella
 • peper en zout
 1. Snijd de broodjes open en smeer beide kanten in met de groene pesto.
 2. Halveer de tomaatjes en snijd de mozzarella in plakken. Vul de broodjes en maak op smaak met peper en zout.
 3. Leg ze 3 à 4 minuten onder de gril.

spelt pita's

Spelt pita met kip en meer…

Wat heb je nodig:
(voor 1 pita)

 • 1 spelt pita
 • 1 el rode pesto
 • 2 plakjes kipfilet
 • 1/2 rode paprika in dunne reepjes
 • 1 plak extra belegen kaas
 • 1 el pijnboompitjes
 1. Snijd de pita open, smeer in met de rode pesto en maak eventueel op smaak met peper en zout.
 2. Rooster de pijnboompitjes even kort tot ze een bruine kleur krijgen.
 3. Beleg nu ook met de kipfilet, kaas en paprika.
 4. Doe de pita ongeveer 4 à 5 minuten onder de gril.

spelt pita's

Spelt pita met geitenkaas en walnoten

Wat heb je nodig:
(voor 2 pita’s)

 • 2 spelt pita’s
 • 1 plak geitenkaas
 • 1 handje rucola
 • 2 el rode pesto
 • 1 handje walnoten
 • 1 el honing
 1. Snijd beide pita’s open en besmeer met de rode pesto.
 2. Snijd de plak geitenkaas doormidden, prak fijn in het broodje en doe er een beetje honing overheen.
 3. Bedek met wat walnoten en doe het broodje 4 à 5 minuten onder de gril.
 4. Maak het broodje weer open en vul met de rucola.

Waar wacht je nog op?

Liefs,
Charlie’s Kitchen

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op google
Google+
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Ontbijt

Appeltaart smoothie

Avondeten

Plaattaart met geitenkaas en tomaten

Avondeten

Taco cups met gehakt en kidneybonen

4 reacties op “Mijn drie favoriete spelt pita’s”

 1. Avatar
  Melanie Huyghe

  Dag Charlotte,

  ik ben fan van je creatieve ideeën. Ik ben leerkracht op een kleine school zonder kantine en neem dus elke dag mijn eigen lunch mee. Ik weiger van elke dag boterhammen met kaas te eten dus kook ik op zondag allerlei dingen waarop mijn collega’s vaak jaloers zijn 🙂 Deze pita’s worden de komende weken uitgeprobeerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches