Je kent het wel, je bent net wakker en het eerste dat je pakt is jouw telefoon. Even de WhatsApp-jes beantwoorden, door Instagram heen scrollen of misschien wel een spelletje spelen.

Tijdens het ontbijt je e-mail checken en ondertussen naar de zaak bellen dat je onderweg bent. In de bus nog even snel wat mails beantwoorden of je vriendin bellen om even snel bij te kletsen.

We zitten allemaal met ons gezicht op dat scherm

Of het nu het scherm is van je computer, Ipad of telefoon, we doen er allemaal aan mee en ook ik. Zowel privé als zakelijk erger ik mij aan mezelf dat ik constant op mijn telefoon kijk. Bij het idee alleen al dat ik mijn telefoon thuis heb laten liggen krijg ik al een hartverzakking. Hoe kan ik jullie dan antwoorden? Hoe kan ik de mooie momenten vastleggen? Wat zal men denken als ik niet meteen reageer op berichtjes.

Het wordt een verslaving

Toen ik naar Ibiza vertrok en de eerste 7 dagen in Mona Retreat verbleef, zat deze verslaving behoorlijk in de weg. Overprikkeld was ik. Niet alleen door alle social media, maar ook door het offline werk. Ik had geen bereik op de berg en slechts heel af en toe was er wifi. Telefoon was vanaf het diner tot na het ontbijt uit.

Doe maar lekker in je koffer die telefoon

WHA, geen telefoon? Heftig! Bij alles wat er gebeurde, wat ik zag of proefde sprong er meteen wat aan in mijn hoofd. Even een foto sturen naar mijn beste vriendin, een foto maken voor Instagram of inchecken op Facebook. Maar mijn telefoon lag in mijn koffer en ik kon niks anders doen dan…niets doen. Zo voelde het, niks doen. Naast de yogales elke ochtend, mediteren en de fantastische eetmomenten deed ik niets… Alleen maar het zwembad, de zon en een boek.

Leven in het nu

Het was confronterend om er achter te komen dat ik binnen 24 uur in plaats van liefde, afkeer had voor mijn telefoon. Ik wilde echt voelen, proeven, ruiken, ervaren en in het nu leven. Een foto van zonsondergang is nooit zo mooi als de echte beleving die jij op dat moment daar hebt. Een gesprek heeft meer diepgang als je niet constant op je telefoon kijkt.

Zoek het maar uit allemaal

Ik ben niet meer 24/7 online, ik heb er geen zin meer in! Weet je wat voor mooie dingen er zijn in het leven? Hebben we onze telefoon nodig? Absoluut! Maar ik plan nu mijn momenten in dat ik even reageer op berichtjes, mijn post doe of foto’s maak. Ik ben mij er eindelijk van bewust hoe je hier normaal mee om kunt gaan. Waarom jezelf meteen overprikkelen in de ochtend?

Drie weken terug ging mijn wekker, scrolde ik snel door al mijn berichten heen en gaf antwoord, deed mijn post op Instagram en Facebook en haastte ik me naar beneden. Doordat ik in bed mijn berichten had gelezen, werd ik eraan herinnerd wat ik die dag allemaal moest doen. Voel je het al? Onrust! Ik duik achter mijn pc en begin meteen als een malle een ‘to do list’ te schrijven. Stel je voor dat ik iets vergeet!

En dat is het begin van een mooie nieuwe dag

Mijn telefoon staat een uur voordat ik ga slapen al op de vliegtuigmodus. Geen werk en geen berichtjes. Gewoon even lekker iets voor mijzelf doen. De volgende dag gaat de wekker, ik rek me rustig uit en ga naar beneden om een lekker kopje thee te zetten. Ik lees de krant en kijk een beetje naar buiten. Daarna maak ik een voedzaam ontbijtje en geniet van elke hap. Ik spring onder de douche, kleed mij aan en start de dag fris en fruitig. En nu mag mijn telefoon of laptop pas aan.

telefoon

Zie je het verschil?

Ik start rustig en ontspannen en dit zorgt ervoor dat ik de rest van de dag veel meer energie en focus heb. Dus doordat ik minder onrust ervaar door alle prikkels, minder tijd besteed in de ochtend aan bijvoorbeeld werk, berichtjes of social media presteer ik de rest van de dag beter.

De digitale detox heeft zoveel voor mij gedaan. Het gaf mij meer dan alleen rust. De rust zorgde weer voor meer creativiteit in mijn hoofd, het zien van dingen en het echt beleven van dingen. Kijk eens om je heen, leef in het moment en niet met je snufferd op dat stomme beeldscherm.

Weet je hoeveel tijd je overhoudt als je niet steeds wordt afgeleid door dat ding?! Je werkt veel effectiever en de momenten dat je je partner of vrienden spreekt zijn veel leuker.

Durf jij een digital detox aan?

  1. Zet gedurende een week je telefoon uit (of op vliegtuigmodus) na het avondeten en zet hem pas weer aan nadat je ontbeten hebt;
  2. Kies bewust 2 of 3 momenten per dag dat je even 15 minuten de tijd hebt om alleen je focus te leggen op het beantwoorden van je mail, berichtjes en bijhouden van social media;
  3. Kijk een uur voordat je gaat slapen geen tv en gebruik je laptop niet! Lees een boek, praat met je partner of doe iets anders waar je ontspannen van wordt.

En kijk eens wat er om je heen en vooral met jezelf gebeurt.

Liefs,
Charlie