Zodra het buiten wat kouder en guurder wordt, is er niets lekkerder dan een heerlijke kom warme Dhal Tadka soep met rode linzen. Al mag dit recept eigenlijk geen soep heten….. Het is een stevige maaltijd, waar je gerust enige tijd vol van blijft.

Het recept is voldoende voor een hele grote of twee gewone kommen. Dus ook makkelijk om nog de volgende dag van te smullen.

Dit recept is gebasseerd op een recept uit het boek “Bowls of Goodness”. En ik overdrijf niet als ik zeg dat dit mijn bijbel is in de keuken. Ik ben met name verzot op de grain bowls, maar deze soep is ook verrukkelijk en makkelijk te bereiden. Heb je sommige ingrediënten zoals kruiden niet in huis, experimenteer dan maar eens met wat je wel hebt.

Ina heeft een kruidenla waar je U tegen zegt!

Wist je dat rode linzen vol ijzer, eiwitten en vezels zitten? Perfect voor een heerlijke voedzame maaltijd. Linzen zijn overigens geen groenten, het zijn peulvruchten. Net als bijvoorbeeld de aardappel, bevatten linzen zetmeel en dit zorgt voor landurige energie en een stabiele bloedsuikerspiegel. Goed voor je darmen, je hart, maar het kan ook helpen bij het voorkomen van diabetes!

Dhal Tadka soep met rode linzen

Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)

  • 200 gram rode linzen
  • 750 ml water
  • 2 eetlepels kokosolie (of andere olie)
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel grof gehakte amandelen

****

  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel kurkuma
  • (optioneel) 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel komijn
  • snuf chilipoeder
  • 1 theelepel gember (vers geraspt of poeder)
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • snuf zout
  • 1 theelepel (kokos)suiker

****

  • verse koriander
  • naanbrood
  • kokosyoghurt
  1. Doe de linzen met het water in een pannetje en breng het aan de kook. Kook ze een kwartiertje door op zacht vuur. Haal de linzen van het vuur.
  2. Maak in de tussentijd de kruidenmix door alle ingrediënten vanaf het sap van het limoen tot en met de (kokos)suiker, met elkaar te mengen. Laat even staan en bak de knoflookteentjes in een eetlepel kokosolie in een koekenpannetje aan.
  3. Voeg de kruidenmix toe en bak nog eens een minuutje of drie, zodat alle kruiden goed met elkaar kunnen mengen. Hou een beetje van de mix achter als topping en blend de rest met twee of drie eetlepels water tot een gladde pasta. Voeg deze pasta toe aan de gekookte linzen en top met de overige mix, verse koriander, naanbrood en een scheutje kokosyoghurt.

Dhal Tadka soep met rode linzen

P.S.: Ina maakt nog veel meer lekkere plantaardige recepten. Had je de vegan wafels met haver al gespot? (klik hier)

Liefs,
Charlie & Ina