Denk in voedingsstoffen in plaats van calorieën - Charlie's Kitchen

Denk in voedingsstoffen in plaats van calorieën

Hoe vaak ik de vraag krijg onder een recept hoeveel calorieën het bevat of wat de macro’s zijn? Echt, heel erg vaak. Ik antwoord eigenlijk altijd hetzelfde. Ik tel geen calorieën (lees hier), maar ik denk in voedingsstoffen in plaats van calorieën, want die laten ons lichaam optimaal functioneren.

Weet wat je eet

Ik denk liever in voedingstoffen en ik kijk liever naar waar ik mij goed bij voel. Gezonde voeding zorgt ervoor dat jij je goed voelt en dat jouw lichaam optimaal functioneert. Voedzaam eten geeft energie, ongezonde voeding neemt onze energie weg. Dit noemen we ook wel lege calorieën. Lege calorieën zijn producten die geen voedingsstoffen bevatten waar ons lichaam iets aan heeft, denk bijvoorbeeld aan snoep.

Ik maak de keuze om gevarieerd te eten, waardoor ik zowel gezonde eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines binnenkrijg. Het aantal calorieën in een product zegt helemaal niets over de voedingswaarden. Het aantal calorieën is slechts een getal en ik haat getallen. Ik weeg niet, ik tel niet en ik meet niet!

calorieën

Dus een calorie moet voedzaam zijn?

Laat ik allereerst proberen om simpel uit te leggen dat je lichaam denkt in calorieën als we kijken naar afvallen of aankomen. Krijg je meer binnen dan je verbrandt, dan kom je aan, krijg je minder binnen en verbrand je meer, dan zal je gaan afvallen. Op welke manier je dit doet ligt volledig aan jou. Je kunt voor lege calorieën gaan en afvallen, maar dan wel de gezondheid van je lichaam op het spel zetten. Of je kiest de voedzame manier van eten en zorgt dat je wel minder binnenkrijgt dan je verbrandt. Zo blijven alle functies in jouw lichaam goed werken en zit je goed in je energie.

Voorbeeld

Dus een calorie is een calorie, maar de oorsprong van deze calorie kan wel degelijk verschillen. Voor je lichaam is 100 calorieën van een Mars echt niet hetzelfde als 100 calorieën van een gezond tussendoortje als fruit of noten. Het bevat misschien dezelfde hoeveelheid, maar de voedingstoffen in beide tussendoortjes zijn heel verschillend. De ongezonde snack (vaak vol toegevoegde suikers en slechte vetten) wordt heel anders opgenomen in het lichaam dan de gezonde snack. En dat uit zich weer in hoe jij je voelt!

De ongezonde snack bevat ‘lege calorieën’, wordt snel opgenomen door het lichaam en opgeslagen als vet. Het gezonde tussendoortje wordt langzaam opgenomen, voedt het lichaam en geeft langdurige energie. Zeg ik nu dat je elke dag een heel bananenbrood kan wegwerken? Of een doosje nootjes? Absoluut niet! Balans is altijd belangrijk, bedenk en voel ook wat je nodig hebt.

Wil je gewoon een gezonde levensstijl? Meer energie? Jouw doel behalen? Kijk dan vooral naar de voedingstoffen en of het product jouw lichaam ook werkelijk voedt en energie geeft. Maar als je wilt afvallen moet je zeker rekening houden met jouw inname aan energie (calorieën), gezond of ongezond.

Liefs,
Charlie

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Avondeten

Groentetortilla (ei) met aardappel

Avondeten

Kidsproof: mini pita gevuld met kokos-kipnuggets

spelt, pita, groen
Lunch

Spelt pita met kip en groen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches