Amsterdam Centraal of eigenlijk de IJ-Passage is een hotspot rijker: De Burgerij!

BURGERS? BURGERS!

Een burger eet je met je handen. Je krijgt in de Burgerij mes en vork, maar gebruik je die niet, geen enkel probleem. ‘Zolang het je maar smaakt, dat is het enige wat telt.’ Zo gaat dat met burgers: iedereen doet zijn goesting. Dat geldt voor zowel het maken als het proeven. Smaken en kleuren: gelukkig valt er niet over te twisten. En dus is de zoektocht naar dé perfecte burger enerzijds natuurlijk hoogst interessant en boeiend, anderzijds is die queeste net zo frustrerend als onzinnig. Nagenoeg iedereen vindt een andere burger het lekkerst. En dus is het streven naar perfectie voor ieders smaak en goeddunken vrijwel nutteloos. Wat wil de Burgerij dan wél zijn? ‘Een plek, hoe dan ook, waar iedereen zich welkom voelt. Maar ook en vooral natuurlijk: een plek waar iedereen geniet van een (h)eerlijke burger.’

Fastronomie, dat is het. Daar zit de Burgerij middenin. Het moet snel gaan, want niemand die een burger bestelt, verwacht drie kwartier te moeten wachten. Dat is wat ketens als Quick en McDonalds ons leerden: food te linken aan fast. En dus moe(s)t de Burgerij zijn klanten enigszins heropvoeden, want ook hier serveren ze ‘maar’ een burger. Een heel lekkere burger, dat wel. ‘Als er iets is waar we vrij zeker van zijn, dan is het dat geen enkel ander burgerresto ons vlees overtreft. Kwaliteitsfreaks zijn we, en dus vormen goede en eerlijke producten de basis.’ Alleen het beste is goed genoeg – en altijd vers. Dat moet ook als je met gastronomie of gourmet geassocieerd wil worden.

De nieuwe entree van de Amsterdam Centraal is geweldig, Mijn vriend en ik zijn beland bij de Burgerij met een Dolce la Vita Burger en een El Sombrero.

De Burgerij Amsterdam

 

De Dolce Vita bestaande uit versgemalen rundsvlees,  provolone, tomaat, rucola, pancetta, gegrilde groentjes en een basilicum-mayonaise en de El Sombrero met een huisgemaakte kipburger, gesmolten Cheddar, ijsbergsla, dunne schijfjes tomaat, salsa verde, rode ui, guacamole en zure room, WOW wat ontzettend lekker!

Je zit er gezellig, het personeel is vriendelijk en het eten is meer dan lekker. Ik ga zeker terug om de rest van de menukaart ook te proberen.

Liefs,

Charlie