Een kookboek met Charlie erin? Ja, echt waar! Hidde de Brabander bracht een half jaar geleden een kookboek uit met daarin een heel hoofdstuk desserts, waaronder die voor Charlie. Of ik jaloers was? Echt wel! Het duurde alleen heel even voordat ik de ultieme gelegenheid had om zijn bakjuweeltje te testen… Maar hier is hij eindelijk… De experience review van De Brabander.

In Kimmies Kookboekentest liggen er iedere week een of meerdere kookboeken in mijn keuken, waaruit ik -op het oog- de lekkerste gerechten test. Smaken de gerechten? Kloppen de recepten? En wat zijn mijn belevenissen in de keuken? Wie ik ook alweer ben? KIM! De fotograaf en prettig gestoorde linkerhand van Charlie 🙂

Zo’n vijftig kilo geleden was ik de koningin van zoet. Meerdere malen per week dook ik de keuken in om taarten, cupcakes, brownies en andere caloriebommen te maken. En dat achtervolgt me, want hoewel ik zo nu en dan een lekker taartje of een heerlijk ijsje kan waarderen, verwacht mijn schoonfamilie ieder feestje nog steeds een creatie van mijn hand. En meestal heb ik echt geen zin om iets te maken, want

1. ik haat mijn oven en
2. ik word gek als mijn hele huis naar suikerspin ruikt.

De Brabander

Dus als ik iets maak, moet het verschrikkelijk lekker zijn. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: De Brabander maakt waanzinnige mooie en lekkere creaties. De foto’s wil je bijna uit het boek likken, maar als ik vervolgens het recept ernaast lees, begin ik vaak moeilijk te kijken. Je hebt regelmatig wat bijzondere ingrediënten nodig en soms moet je echt wel een beetje ervaring hebben om een recept tot een goed eind te brengen.

Ik ging op zoek naar het ultieme dessert voor mijn BBQ Extravangza. In vier hoofdstukken -Charlie is hoofdstuk 2 van de desserts- maakt Hidde classics (van macaron tot appeltaart), desserts (creme brulee tot kulfi), sweets (toffees tot pepermunt) en specials (zoete bao’s tot jeneverappels). Mijn oog viel op de key lime pie uit Classics… Ik geef toe: een stuk makkelijker en minder ingrediënten dan de meeste recepten uit het boek, maar persoonlijk vind ik de combinatie van zoet en zuur echt onweerstaanbaar.

Dus tussen het prepareren van de BBQ gerechten door prak ik in no time een bodem in elkaar. En het limoenmengsel blijkt al net zo makkelijk. In de door mij verafschuwde oven en daar gaat het alweer mis… Ik heb ruim twee keer zo lang nodig om de bodem te laten stollen.

Of het aan het recept van Hidde ligt of aan mijn oven laat ik even in het midden 😉 Mopper, mopper, mopper… Vriendlief verwijdert zich geruisloos uit de keuken. Maar na tijdje extra in de oven lijkt het drama zich af te wenden.

En toen… De meringue… Ik kan echt meringue maken. Been there done that… Ik was blij dat mijn gasten buiten zaten. Klop de eiwitten luchtig… En die van mij vlogen dus in de schift. TWEE KEER! Ik gok dat mijn gebrek aan bakritme me hier enorm in de weg zat, want toen ik eenmaal tot 10 had geteld en rustig opnieuw begon had ik eindelijk een prachtige schuimlaag. Zo moeilijk is het allemaal niet. Het lag echt niet aan de uitleg van Hidde, maar het was simpelweg niet mijn keukenmoment.

Maar weet je wat het mooie is? Ondanks alle bakdrama’s, oorlogen met eiwitten en het bijna slopen van mijn oven… OMG! WAT EEN TAART! Na de eerste hap verdween mijn frustratie als sneeuw voor de zon. Net als die hele taart trouwens, want hoe vol iedereen ook zat. Die key lime pie moest op. Serieus, Hidde… Je bent een bakgod, wil je de volgende keer desserts voor mij maken?

Het recept van de key lime pie

Wat heb je nodig:
(voor ongeveer 8 plakken)

 • 150 gram boter
 • 300 gram koekkruim (ik gebruikte een mix van San Francisco en Bastogne)
 • 4 limoenen
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 60 gram eigeel
 • 300 ml slagroom
 • 100 gram eiwit
 • 250 gram suiker
 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Smelt de boter, voeg deze toe aan het koekkruim, meng tot een plakkerige massa, druk een laagje van 1/2 centimeter in een taartvorm met een opstaand randje.
 3. Rasp de schil van de limoenen en pers ze uit. Meng met de gecondenseerde melk, het eigeel en de slagroom rustig in een kom. Giet in de bakvorm op de koekbodem. Bak de pie 15 minuten (in mijn oven 40) en check of de vulling gestold is Zo niet, zet em er nog iets langer in.
 4. Klop de eiwitten luchtig, voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot stijve pieken. Spreid het schuim over de pie en bewerk dit tenslotte nog even met een bruleebrander.

Liefs,
Charlie & Kim