Ik krijg vaak de vraag of het mogelijk is om een gezonde cake te bakken zonder banaan. Natuurlijk kan dat en dat ga ik jullie dan ook laten zien!

Deze cake met appel en walnoten heb ik gemaakt met appelmoes. Ja, je leest het goed hoor! Appelmoes, biologische en zonder toegevoegde suikers. Ik had nog van alles in huis en het is nog een succes geworden ook.

Toen mijn mama jarig was en wilde trakteren op haar werk, heb ik mijzelf “opgeofferd” om voor de traktatie te zorgen. Ik bakte een cake met appel en walnoten en twee keer de “espresso cake”. Bakken jullie mee?

Cake

Cake met appel en walnoten

Wat heb je nodig:
(cakevorm van 21 cm)

 • 120 gram havermout
 • 70 gram havermeel
 • 1 ei en 2 eiwitten
 • 1 el honing of 7 stevia druppels
 • 75 gram walnoten
 • 1 potje à 350 gram appelmoes
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 2 tl bakpoeder

Cake

Lekkere verse walnoten van de markt!

cake

Deze gebruik ik soms in plaats van bijvoorbeeld honing!

Cake

 1. Warm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng alle ingrediënten in een kom, behalve de walnoten.
 3. Hak de walnoten fijn en voeg deze als laatste toe aan het mengsel, houd wat over als garnering.
 4. Bedek de cakevorm met bakpapier, vul de vorm en bak de cake tenslotte in 40 à 45 minuten.

cake met appel en walnoten

Is dit niet een makkelijk recept? Je kunt de cake het beste in de koelkast bewaren (max. 3 dagen). Of je snijdt de cake in 8 plakken en vriest deze per plak in. Ik gebruik hiervoor gewoon diepvrieszakjes, heel handig om er elke ochtend 1 uit te pakken en dan mee te nemen naar het werk of voor onderweg.

Liefs,
Charlie’s Kitchen

P.S.: Ben jij nu wel gek van banaan? Probeer dit basis recept van “bananenbrood” dan maar eens!