Aubergine is een dieppaarse groente die grote hoeveelheden voedingsstoffen bevat, een pittige smaak heeft en een sponsachtige textuur.

Je kunt zoveel met aubergines en toch blijven ze vaak liggen in de supermarkt. Wist je dat je aubergines kunt frituren, koken of bakken. Bij het kopen van aubergine is het belangrijk om te letten op de versheid. Ik ga altijd voor een licht of middelgroot exemplaar, want die bevat minder zaden en heeft daardoor een minder bittere smaak. De buitenkant moet lekker glanzend en stevig zijn, zonder beschadigingen, bruine plekken en gaatjes.

aubergine

Voedingsstoffen waar we blij van worden

De aubergine is laag in koolhydraten en vetten en  bevat ongeveer 92% water, 1% eiwit, 0,2% vet en 6% koolhydraten. Aubergines zijn niet rijk aan vitaminen (behalve vitamine B), maar bevatten veel vezels en andere nuttige antioxidanten. Voor de mensen met een te hoog cholesterolgehalte: ze bevatten ook pectine dat weer kan helpen bij het verlagen daarvan.

Aubergine bevat, zoals gezegd, veel krachtige antioxidanten en is een uitstekende bron van ijzer. Ook bevat het kalium, een mineraal dat samen met natrium de vochthuishouding in het lichaam in balans houdt en de hartslag normaliseert. Het bevat een kleine hoeveelheid magnesium, mangaan en koper. Daarnaast bevat aubergine foliumzuur en vitamine B1, B3 en B6.

Dus waarom laten we deze mooie groente liggen?

Ik denk, omdat we niet zo goed weten hoe we deze lekker kunnen klaarmaken, omdat we geen inspiratie hebben en daarom dus maar voor de standaard groenten gaan. Laat ik nu een fantastisch recept hebben met aubergine en ook nog een winactie, zodat jij zelf aan de bak kunt met deze super groenten! Kijk voor deze winactie op Facebook en doe mee!

Aubergine carpaccio met geitenkaas

Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)

 • 2 aubergines
 • 1 el olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 2 plakken geitenkaas
 • 1 tl oregano
 • 6 el honing
 • 6 el walnoten
 • 4 handjes rucola
 • peper en zout
 1. Snijd de aubergine in dunne plakjes.
 2. Pers de knoflook en meng deze met de oregano, peper, zout en olijfolie.
 3. Smeer nu de plakjes aubergine hiermee in en grill kort om en om totdat je de goudbuine streepjes ziet verschijnen.
 4. Verdeel nu de aubergine over de borden, brokkel de geitenkaas hier overheen en verdeel de rucola.
 5. Snijd de walnoten fijn en verdeel ook deze over de carpaccio.
 6. Bedek het geheel tot slot met de honing.

TIP: extra lekker met granaatappelpitten!

Durf jij al aan de slag met deze beauties?

Liefs,
Charlie