10 tips om je kinderen aan het eten te krijgen - Charlie's Kitchen

10 tips om je kinderen aan het eten te krijgen

kinderen

Ik geef jullie 10 tips om je kinderen aan het eten te krijgen. Tips om met je kinderen te eten maar vooral hoe je als ouder je kinderen dingen leert eten. 

En dan hebben we het natuurlijk over de gezonde(re) dingen en dat is altijd een uitdaging. Je kent het wel, ze draaien hun gezicht weg, spugen het misschien wel uit en als ze een hele slechte dag hebben smijten ze het op de grond.

kinderen

     1. Pak het op een speelse manier aan

Kinderen zijn leergierig en speels. Neem ze mee in het avontuur van voeding, doe samen de boodschappen en laat iedereen bijvoorbeeld zijn favoriete groente uitkiezen. Vertel in eenvoudige taal wanneer een product niet goed voor ze is en waarom. Geef ze iets mee en laat kinderen in de keuken meehelpen. Ze kunnen veel meer dan je denkt! Van boontjes doppen, roeren in de pan en kaas raspen tot tafeldekken.

     2.  Doe het allemaal samen

Maak er een gewoonte van om altijd samen te eten, aan tafel. Want zien eten doet eten!

     3. Ga het avontuur van proeven aan

Laat je kinderen zoveel mogelijk proeven. Op deze manier probeert je kind iedere keer iets nieuws en ontwikkelen ze hun smaak. Wist je dat een kind iets zo’n 7x geproefd moet hebben voordat ze de smaak kunnen waarderen? Begin altijd met een klein hapje. Dat is veel toegankelijker voor een kind dan meteen een bord vol. Laat ze ontdekken.

kinderen

     4. Geef een compliment om te stimuleren

Geef je kind vooral een compliment als het goed (of redelijk) heeft gegeten. Op deze manier stimuleer je positief eetgedrag en dat werpt beslist z’n vruchten af.

      5. Wees altijd duidelijk

Geef altijd grenzen aan zodat een kind weet waar het aan toe is. Maak het gemakkelijk(er) en gezellig voor moeilijke eters aan tafel. Laat ze een keer zelf het avondeten uitkiezen en vraag welke groente ze daarbij willen eten. Succes is gegarandeerd als je ze zelf iets laat doen aan tafel zoals wraps draaien en de kids hun eigen vulling laten kiezen. Of je zet een aantal voorraadpotten op tafel en je laat ze hun eigen havermout topping samenstellen.

    6. Stop met snoepen na 4 uur

Het zal voor je kind misschien even wennen zijn, maar geef je kind na vier uur ’s middags geen tussendoortjes meer. Zo voorkom je dat een kind bij het avondeten geen eetlust meer heeft. Wees duidelijk hierin, zo weten ze dat ze altijd goed moeten eten voor die tijd.

kinderen

      7. Eet op vaste tijden

Hoe lastig het in combinatie met onze drukke levens ook is, probeer echt op tijd te eten. Zo krijgen kinderen structuur en weten ze waar ze aan toe zijn. Hele jonge kinderen zijn vaak ook veel te vermoeid om nog laat te eten, waardoor ze nauwelijks nog een hap naar binnen kunnen krijgen.

      8. Een feestje op hun bord

Probeer, ook als je voor je kinderen kookt, gerechten te maken die niet alleen lekker zijn maar er ook smakelijk uitzien. Kinderen willen net als volwassenen verleid worden door wat er op het bord ligt.

      9. Bordje leeg? Dan mag je van tafel!

Deze regel kun je doorvoeren als je kind wat ouder is. Je kunt dan uitleggen dat je moet opeten wat je zelf hebt opgeschept. Maar uiteindelijk kun je niet voor een kind bepalen hoeveel het moet eten. Op deze manier voorkom je veel strijd.

      10. Geef soms wat extra’s om het tafelmoment leuker te maken

Je hoeft er geen gewoonte van te maken, maar verras de kinderen eens met een toetje. Op deze manier voorkom je dat je kind iets verwacht en uit ‘voorzorg’ z’n bordje niet leeg eet omdat er vast en zeker nog iets lekkers op hem of haar wacht. Wanneer je zo nu en dan een toetje geeft en daarmee varieert, blijft het een verrassende afsluiting van de maaltijd.

Liefs,
Charlotte

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties op “10 tips om je kinderen aan het eten te krijgen”

 1. Avatar

  Hoi Charlotte,

  Wat een leuk blog!
  Vooral punt 4 heeft bij ons zoden aan de dijk gezet,
  applausje geven voor de hapjes die mijn dochter neemt, werkte positief.
  Dat vond ze zelf namelijk erg grappig en ging ze mee klappen.
  Ook hebben ze dat bij het dagverblijf overgenomen en inmiddels ontstaat
  er een soort wave aan tafel met die kindjes, te leuk ;).

  Ik blijf je volgen.

  Groetjes,

  Esmée van CuliConfetti

  1. Avatar
   Charlie's Kitchen

   Hoi Esmee,

   Dankje wel en super leuk om te horen wat bij jullie werkt haha. Heel tof om te horen, met die positieve energie krijg jij alle kids wel aan het eten 😀

   Liefs,
   Charlie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches